Lakáskeresés Lisszabonban

2017-01-18, Dia

A legnagyobb aggályt és a legnagyobb időbefektetést a felkészülésben a lakáskeresés jelenti – legalábbis sokaknál. 4-6 hónap nem olyan sok idő, de mindenki szeretne a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb szálláson lakni.

A helyzet Lisszabonban nem rossz. Több oldal is (angolul!) ajánl lakásokat, illetve az Erasmusos szervezetek közül többen is segítenek az igényeknek megfelelő lakást találni. Az árak elég jól behatárolhatóak: áltagban 300 euro/fő/hónappal számolhatunk. Ha ennél olcsóbban sikerül találnunk helyet, akkor nagyon boldogok lehetünk, ha drágábban, akkor kevésbé. Először azt hittem, hogy ez küldölfieknek szóló ár, de arra következtetésre jutottam, hogy a portugáloknak se (sokkal) olcsóbb, legalábbis azokon a helyeken, ahol én nézelődtem. Előnyük abból származhat, hogy a portugál hirdetőkkel könnyebben tudnak dűlőre jutni.

Több taktikát is lehet alkalmazni. Aki biztosra akar menni, az még itthon foglal jó előre valamit, kevésbé szívbajosok ideiglenes szálláson töltve az első időszakot viszonylag gyorsan, 1-2 héten belül tudnak szállást találni. Olvastam olyat is, hogy valaki a lisszaboni terminálon foglalt aznapra szobát megérkezésekor, és elégedett volt vele. Én nem szerettem volna túl sokat izgulni a dolgon, így előre alartam foglalni szállást.

Milyen oldalakon lehet keresgélni?

www.uniplaces.com – Talán ez a legismertebb, ami angol nyelven nyújt segítséget szálláskereséshez. Olyan, mint az airbnb (kinézetre, felépítésre), csak hosszútávú bérlésre szakosodott. Sajnos itt a foglalásnak van egy egyszeri díja, amit a uniplacesnek kell kifizetni. Ez kb 27%-a a havi díjnak, és független a bérlés időtartamáról. A minimális foglalás 27 nap, de van, ahol megszabnak ezen felül is minimális időtartamot, ami alatt büntetést kell fizetni. Hogy miért jó a Uniplaces? Egyszerű, könnyen lehet a találatokat szűrni, megbízható oldal, láthatod, hogy foglalt-e az adott szállás, milyen felszereltségű, sok szép kép készül a hirdetésekhez, van, ahol videó is és alaprajz is szerepel. Hogy miért nem? Drága, nem olyan jó a support, amennyiben valami probléma van (ergo pénzt akarsz visszakapni, vagy nem vagy elégedett a szállással), személyesen nem lehet megnézni az ingatlan, szervizdíjat kell fizetni.

www.airbnb.com – Kevésbé ismert, de van lehetőség hosszú távú bérlésre is. Kicsi a választék, és az sem túl bíztató (legalábbis a megfizethető árkategóriában).

www.placetostay.pt – Itt is próbálkoztam, de sikertelenül. Az árakat le kell kérdezni, illetve nem tudni, hogy szabad-e a hely. Nekem sokára is válaszoltak (függ a bérbeadótól is nyilván). A szép helyek vagy meghaladták a büdzsét, vagy nem kiadók nyárra (értsd június), mert ilyenkor inkább turistákat fogad a tulajdonos. Nekem nem jött be, de van ismerősöm, akik rajtuk keresztül szerzett meg egy szobát a uniplaceses árhoz képest 15%-kal olcsóbban. Miért jó? Nincs foglalási díj, olcsóbb az alapár. Miért nem? Nehezen szűrhető eredmények, nincs ár, nincs foglaltsági előrejelzés, kevés a jó kép a házakról, viszonylag kicsi a választék.

https://www.facebook.com/ELL.Housing/ – Itt is próbálkoztam, félsikerrel. Facebookon keresztül lehet nekik írni, 1-2 napon belül válaszolnak. Meg kell írni a preferenciáid, mikortól meddig leszel kint, és mennyi lapul a pénztárcádban. Ekkor ők megnézik az általuk közvetített helyeket, és visszajeleznek. Árban nem sokkal kedvezőbb, mint a Uni, viszont nincs foglalási díj (ha utánaszámolunk, azért ez is jelent havi 20-30 eurot). Miért jó? Nincs foglalási díj, gyorsan válaszolnak, a facebook albumokban a legtöbb lakásnál feltüntentik az árat, jók a képek. Miért nem? Rajtuk keresztül kell intézni üzenetben, nem lehet keresni és szűrni, kisebb a választék. Összességében nekem jó tapasztalatom volt velük, majdnem le is foglaltam egy lakást, de mire elhatároztam, addigra már elkelt.

www.olx.pt – Helló jófogás. Portugálul beszélőknek, kint élőknek, és biztos jövedelemmel rendelkezőknek kedvező áron lehet lakást találni. A többieknek nem. A legtöbb hirdetés portugál, kevés a kép, kevés az info, szerződést kell kötni minimum fél-1 évre. Többszöri használat után se jöttem rá, hogy lehet hatékonyan keresni a kerületek között. Egyszóval olyan, mint a mi kis jófogásunk, és olyan hirdetők is használják, mint idehaza.

www.idealista.pt – Tele van kamu hirdetéssel, bele is szaladtunk párba. Azt nem tudom, hogy vágják meg végül az embert a csalók, addig nem jutottunk el, de ne higyjünk a mesékben. A ‘Túl szép, hogy igaz legyen’ elvet kövessük. Jó ajánlatokat üres, bútorozatlan lakások esetében találhatunk. De mivel rövid időre jövünk, nem ilyet keresünk. Fent vannak a uniplaces hirdetések is, mindenféle szűrés nélkül, még akkor is, ha adott hely már rég elkelt egész évre.

http://www.zizabi.com/ – Mire megismertem az oldalt, már nagyon ellustultam, így nem nagyon vannak tapasztalataim. A facebookos hirdetésekben sokszor linkelnek innen. A keresője jó, a kínálat nem rossz.

Facebook csoportok – Ami a legjobban pörög, az a facebook. Számtalan csoport létezik, ahol sok küldölfi és sok portugál is keres-kínál lakást. Ezeknek az az előnye, hogy közvetlenül a tulajdonossal lehet beszélni, meg lehet nézni a lakásokat, ha éppen ott vagyunk. Hátránya, hogy előre nem nagyon lehet foglalni, max 1-2 héttel, a legtöbb lakás éppen üresedik, vagy azonnal költözhető. Akkor lehet jó, ha valaki fix szállás nélkül utazik ki, és rövid időn belül szeretne beköltözni valahová. Vagy az utolsó pillanatosoknak. Néhány csoport:

https://www.facebook.com/groups/159234807548975/

https://www.facebook.com/groups/155215811289294/

https://www.facebook.com/groups/446389568835970/

https://www.facebook.com/groups/292534197430149/

https://www.facebook.com/groups/arrendamentosdecasaseapartamentoslisboaearredores/

De a Casas és Quartos Lisboa keresési eredmény a facén biztos találathoz fog vezetni.

Egyedül vagy többen?

Ha az ember egyedül utazik, akkor sokkal több a lehetőség. Egyrészt nagyobb a kínálat, másrészt nem kell máshoz igazodni, harmadrészt az igények általában összhangban vannak a találatokkal. Sok emberrel kell együtt lakni? Nem baj, olyan, mintha koli lenne, egyébként is egyedül jöttünk. Közös konyha? Nem baj, úgy se vagyunk nagy konyhatündérek. Közös fürdő? Nem baj, nem vagyunk annyaira finnyás. A lakások elhelyezkedése legtöbbször kedvező, központi, vagy jól megközelíthetőek, metró közeliek. A konyha általában jól felszerelt, van mosógép is, a közösségi helyiségek megfelelő alapterületűek. A szobákban többnyire az ágyon felül van íróasztal és szekrény is. Kell ennél több? Nem nagyon. Csak az ár szab korlátot. Ha szeretnénk privát fürdőt, akkor +100 euroért már találhatunk szobát az alapáron felül. Vannak medencés ‘residencek’ is, lehet lakni 20 szobás gigalakásban külföldi bérlőkkel, de osztozhatunk a lakáson egyedülálló, dolgozó helyi házigazdával, vagy 4 fős, kutyás családdal.

Ha többedmagunkkal keresünk lakást, azaz például ketten szeretnénk összeköltözni, akkor már más a helyzet. A kínálat közel negyedére csökken, az árak pedig elszállnak. Már nem is fontos, hogy közel legyen a belváros, és kezdünk egyre kompromisszumképesebbek lenni. A végén már csak olyan szempontok lebegnek, minthogy jó lenne egy mosógép, és jó lenne, ha a nappali nem konyha-étkező-nappaliként funkcionálna egyszerre, már ha egyáltalán létezik. A google mapses emberkével végigmenve már nem számít annyira, hogy néz ki a környék, a lényeg, hogy A-ból B-be el lehessen jutni, busszal, vagy akármivel.

A ‘konyhanappali’.

A szekrénybe zárható konyha esete és a 2 in 1 hálószoba/nappali.

Auguszuts óta aktívan keresgéltem, és a jobb lehetőségek elég hamar elkeltek. Így nem maradt más, mint várni a megfelelőre. Nem segített a helyzeten, hogy nem volt tisztázott, mikor is kellene kimenni. Január? Február? A végén úgy alakult, hogy elég március 1-jére odaérnem, így lemaradtunk a januári ‘turnusváltásról’ (őszi félévesek hazautaznak, a tavasziak pedig érkeznek), azaz a legtöbb hely már februártól foglalt volt. Már nem számított, hogy néz ki a hely, elkezdtünk a túlélésre játszani: legyen mosógép, valami tűzhely-szerűség, legyenek ágyak, legyen szekrény (nem túl divatos a kiadó lakások körében, csak akkor nem tudom hova pakolunk? a földre?), legyen nappali, legyen több ablak (bár törvénybe ütköző, mégis sok olyannal találkoztunk, ahol vagy nem volt, vagy csak 1 ablak volt 40 négyzetméterre – az is a plafonon).

Én végül uniplacesen foglaltam. Itt kezdtem, itt is fejeztem be. A foglalási díjat benyeltem (egyébként lehet rá kapni 25% kedvezményt az ESN erasmus szervezet jóvoltából, az ESNLISBOA kóddal, de ezt nekem másodjra nem sikerült érvényesíteni, és segítséget se kaptam a továbbiakban ezügyben SEMELYIK féltől sem), az elvárásaimat félretettem. Az ember a végén, több hónapnyi keserves keresgéléssel a háta mögött pánikszerűen ugrik minden kicsit is szimpatikus ajánlatra. Ez történt velem is. Egy olyan helyre foglaltunk, ami kicsit meszebb van a metrótól (1200 m), de 20 perc a központ és 35 perc a suli. Az ágyakat majd össze kell tolni, és lehet majd a plafon is be fog ázni, de csak 600 euro 2 főre (na me persze az a fránya szervizdíj), árban nem is volt kihívója, és még mosógép is van (ami szintén ritkaság volt mostanában). A falak csupaszak, a bútorzat minimál, valószínűleg be kell majd lakni rendesen, hogy az embernek ne legyen rossz érzése. De legalább van. Lesz hol lakni, és egész korrekt áron. Innentől reméljük a legjobbakat.

Mire kell odafigyelni?

  • Ár. Nem mindegy, hogy a rezsi benne van-e az árban. Legjobb, ha olyat keresünk, ahol igen, mert akkor nem merülhetnek fel váratlan és meglepő költségek. Sajnos olvasni pár helyen, hogy a tulajdonos ott próbálta meg lehúzni a bérlőket, ahol csak tudta.
  • Internet. Anélkül ninsc élet. Meg kell nézni, hogy benne van-e a rezsik között. Ha nincs, gyanús, hogy nincs bekötve, és nekünk kell majd USB net-sticket intézni a vodafonnál csilliárdokért.
  • Vendégfogadás. Tisztázni kell, hogy fogadhatsz-e vendéget. Ha nem lakik ott a főbérlő, akkor kevésbé van esély a lebukásra, de ne akarjuk összeakasztani a bajszunkat a szállásadóval. (Remélem nekünk se lesz ebből a későbbiekben gondunk.)
  • Ablak. Sajnos előfordul, hogy ablak nélküli szobákat adnak ki. Ne lakjunk ilyenben semmiképp sem. A friss levegő minden pénzt megér.
  • Elhelyezkedés. Nálam a suli (ISEL) nem volt szempont, mert eléggé rossz helyen van, távol mindentől, és rosszakat is írtak róla. Nagyon belvárosi részen sem érdemes lakni, mert ott állandó a buli és nagy a zajogás, és biztos lesz pár nap, amikor inkább aludnánk, mint buliznánk, ráadásul itt a legdrágábbak a lakások. Legjobb, ha valamelyik metróállomás közelében lakunk, akkor minden fontos városrész könnyen megközelíthető. Nem árt, ha a hídnak azon oldalán van, ahol az iskola is van (azaz nem Almada). Ha csak külsőbb kerületben találunk szimpatikus helyet, nézzük meg, hogy beleesik-e abba a körbe, amin belül érvényes a hagyományos tömegközlekedési bérlet (ha jól rémlik, a sárga metró legkülső állomásai már nincsenek ebben benne). Mi elsőre majdnem Belémben foglaltunk lakást, ez is eléggé messze van, cserébe viszont trendi és szép hely, de csak busszal lehet közlekedni.

Lisszabon térkép

  • Méret. A uniplacesen fotósokat küldenek, akik olyan objektívekkel fotóznak, amik annyira torzítják a teret, hogy a képeken másfélszer akkorának fog tűnni a szoba/lakás. Ha már képen is gyanúsan kicsi, akkor ne kockáztassunk, válasszunk inkább tágasabbnak látszót.

így is kicsinek tűnik

és lehet az ajtó sem nyílik

  • Fűtés. Ha van fűtés, az nagy előny. Ha nincs, de van fütőtest, az is bíztató. A portugál házakban nincs fűtés, éjszaka lehűlnek nagyon, előfordulhat, hogy hosszú hónapokon keresztül 15 fokban kell aludni. Én biztos be fogok szerezni egy radiátort, nem szeretnék minden este a fagyhalállal küzdeni.
  • Villamos, vonat, busz…nagyon trendi, ha 28-as villamos az ablakunk alatt megy el, de lehet ezt kell hallgatni 4-5 hónapon keresztül, ha otthon maradunk. Így már nem is hangzik olyan jól.
  • Szekrény. Bőröndből szeretnénk öltözködni fél éven át? Ha nem, érdemes figyelni rá, hogy legyen szekrény. Az apartmanokban nem túl divatos, ahogy a fogas sem.
  • Bútorok. Azért nem kell teljesen elfelejteni, hogy néz ki egy rendes ágy, és ne gondoljuk, hogy normális, ha a nappali közepén egy szőnyeg funkcionál kanapéként. Igen, belefutottam ilyenbe is, de sajnos nem mentettem el… A teljesen felszerelt lakás valami egészen mást jelent.

‘Toilet with a view’

a trón.

Elutasított foglalás Uniplacesen

Hosszas keresgélés után jött egy hihetetlennek tűnő ajánlat. Egy régóta árválkodó szuper dizájnos 700 eurós ház újra felkerült, csak 450 euróért. Örültünk is majmok a farkunknak, és fél 1-2 órányi diskurálás után megérdeklődtük, hogy megvan-e még (a rendszer automatikus kérdést küld a háziazdának). Jött is a válasz: szabad! Nagyjából 5 percen belül ki is fizettük a foglalást. A lakás kint volt Belémnél, ami eléggé kiesik a központi részektől. Ráadásul nem volt ajtó sem a WC-n (ami egy és ugyanazon helyiségben volt a zuhanyzóval), nagyon minimál volt, de jól felszerelt, és 450 eurós havidíjért képes lettem volna néhány elvemet feláldozni, és ajtó nélküli helyen pisilni. Tűkön ülve vártuk a házigazda visszaigazolását, hiszen ilyenkor nem elég, ha fizetünk, neki kell véglegesítenie a foglalást. Másnap jött az email, hogy el lett utasítva a foglalás. Sajnos a rendszer lehetővé teszi, hogy egyszerre lehessen foglalni, és sajnos a másik foglalás győzött (4 hónap helyett 5 vagy 6 hónapra foglaltak…), így maradtunk le egy szuperolcsó helyről. Tanulság: nem érdemes hezitálni, és rögtön foglalni, ha megvan a kiszemelt. Ha 1 órával előbb cselekedtünk volna, lehet nem lett volna kérdés, és mi kapjuk meg.

Ajtó nélküli mellékhelyiség, vele szemben pedig a zuhanyzó mindenféle függönyt vagy ajtót nélkülözve.

Végszó

Ha vészesen közel van a kiutazás időpontja, és hosszas keresgélés után sem találtunk még semmit, akkor se keseredjünk el, mindig jönnek újabb lehetőségek, akár az utolsó pillanatban is. Kevésbé stresszes, ha jó előre foglalunk, de a mi esetünkben se az ottani, se az itteni Erasmus iroda nem segített meghatározni a kiutazás pontos dátumát, így sokáig függőben volt. Ami fontos, hogy ne menjünk az általunk kiszabott ár fölé, mert az aktuális lakásárak a kereslet függvényében változhatnak, akár hétről-hétre.

Képek forrása: Uniplaces.com.

 

Kommentek