Erasmus ösztöndíj – De miért pont Lisszabon?

2017-01-12, Dia

Az egész úgy kezdődött, hogy a kedves barátaim elkezdtek érdeklődni az Erasmus pályázatok iránt. Megkértem őket, informáljanak, mi kell a pályázathoz, lehet én is leadom. Sosem pályáztam ezelőtt semmilyen tanulmányi jellegű dologra a BME-s, ezért is akartam megpróbálni, hogy ne furdaljon miatta sose a lelkiismeret, hogy kihagytam. Nem sokkal később kiderült, hogy nem is kell sok papírt leadni, ezért úgy döntöttem tavaly ilyenkor, hogy tényleg pályázni fogok. Az egyetemen töltött évek alatt végzett közösségi tevékenység végre meghozta gyümölcsét: csodával határos módon elnyertem a pályázatot az első helyre, amit megjelöltem: Lisszabonba.

portugália, cabo de roca - a világ vége

Miért pont Lisszabon? Miért pont Portugália?

1) Mindenképpen meleg országba szerettem volna utazni.

Később kiderült, hogy Portugália nem az a klasszikus értelemben vett meleg hely, mint amire mi, magyarok elsőre gondolunk. Még tavaly jártam Cipruson, ahová februárban utaztunk a hideg télből a kellemes tavaszba. 15 fok volt napközben, sütött a nap. De éjszaka lehűlt a levegő 5-10 fokra, és ekkor jött a meglepetés: hagyományosan nincs fűtés a déli országokban. Télen sem. Nekem, aki panelben nevelkedett, és azóta is a minimum 24 fokos meleget preferálja, teljesen megsemmisítő élmény volt. Nem sokkal később kiderült, hogy Portugália is pont ilyen déli ország, ahol nincs fűtés és májusig több tucat takaró alatt kell majd aludni. Emellett erős szél fúj egész évben az óceán felől, így pl. ha esik, mindenképp bőrig ázik az ember. Ennyit a meleg országról.

 2) Bármi, csak ne Németország.

Többek közt, mert ott hideg van, másrészről nem beszélek németül, harmadrészt pedig nem sikerült még megszeretni az országot.

3) Ne legyen megfizethetelen.

Svédország, Finnország, Norvégia és az egyéb északi területek nem teljesítik az 1)-es pontban vázoltakat, de mégis szimpatikus helyek voltak. Azonban itt a megélhetés sokkal többe kerül, mint nálunk, és nem szerettem volna filléres diák lenni, és izgulni minden euro centen.

4) Legyen könnyen megközelíthető

Legjobb, ha van egyenes repülő járat, de legalább a közelben reptér.

5) Minél nagyobb, annál jobb.

Én szeretem a nyüzsgést és a pezsgő városi életet, a hömpölygő embertömegektől sem kapok sikítófrászt. Egyszóval szeretem a fővárosokat.

Az előző szempontok alapján megindult a lista böngészése. Az olasz helyek elég hamar kiestek, mivel angol nyelvű honlapjuk nem volt. Első körben Portugália, Spanyolország, Svédország, Hollandia, Belgium maradt. Az előző szempontokat végiggondolva kialakult a 3 választott hely:

1. Lisszabon, Portugália – minden szempontot teljesített,

2. Porto, Portugália – minden szempontot teljesített,

3. Delft, Hollandia – sosem voltam még az országban, és Hollandiáról is jókat hallottam.

Márciusban kiderült, hogy megnyertem Lisszabont, és azóta is csak megerősítették bennem, hogy jól választottam. Ráadásul 2016-ban Lisszabont választották a ‘best erasmus place’-nek.

Lisszabon egyébként is régóta szerepelt a listán, mert bár busszal bejártuk Portugáliát (erős túlzással), Lisszabonból ennyit láttam:

Mentünk egy kört a busszal, lepattanhattunk róla 5 percre, aztán ennyi volt a nagy városnézés.

Viszont Portoban 2 napot is eltöltöttünk, és nagyon megtetszett a város, úgyhogy oda mindenképp vissza kell mennem.

Porto

Porto

Azért, hogy ne unatkozzak, és legalább egy barátom biztos legyen, Misi úgy döntött, hogy eljön velem, és Lisszabonba költözünk röpke 4 hónapra.

 Hogy mit várok az úttól? Élményeket, szép emlékeket, fotós inspirációt, új ismerősöket, friss szemléletet (Budapest eléggé el tud pusztítani 5,5 év alatt).

 A bejegyzés zárásaképp pedig itt van pár nem túl jó, de legalább saját kép (straight outta kompakt fényképező from 2006) a Douro folyó mentéről és Dél-Portugáliáról:

Kommentek